luni, 19 martie 2012

Mezes cu crema de gris si lamaie

Prajiturile de foi cu miere imi aduc aminte de prajitura Turcia, prajitura copilariei mele, facuta si re... re... refacuta la fiecare ocazie speciala, la cererea multor rude si prieteni care au degustat-o. Mereu m-au fascinat foile subtiri, coapte de mama pe spatele tavii, apoi unse cu crema si pastrate neatinse in camara, peste noapte, deoarece, se pare, asta-i regula de aur a reusitei prajiturilor cu foi.
Si uite ca, din nu stiu ce pornire, ieri, fiindu-mi ocupat locul la calculator, neavand ce sa fac, m-am dus glont in bucatarie, am luat revista ce statea de cel putin o luna deschisa la pagina cu reteta in cauza si, pana sa-mi dau seama, aveam deja aluatul pentru foi facut.


Cu toate ca mi-am facut ceva griji in privinta foilor, care imi pareau prea subtiri, apoi nu stiam cum sa le transfer de pe tava fara sa le rup, pregatirea foilor si compunerea prajiturii a fost mult mai simpla decat ma asteptam.
Prajitura a fost pe placul familiei si a prietenilor veniti in vizita, iar pe mine m-a convins ca, in urma acelei prajituri din copilarie, pregatite in exces, in detrimentul altora mai pe placul meu, am ramas cu o mare fobie a prajiturilor cu foi :p

INGREDIENTE FOI:
150g zahar
150g miere
50g unt moale
1 ou
50ml lapte
1 lingurita bicarbonat de amoniu
500g faina 000

CREMA:
1l lapte
coaja rasa si sucul de la o lamaie
150g gris
200g unt moale
80g zahar
1 lingurita ness

+100g nuca coapta si maruntita

PREPARARE:
Pentru foi, se pun intr-o cratita zaharul, mierea, untul, oul si amoniacul stins in lapte, apoi se bat cu telul, pe bain marie, pana isi dubleaza volumul.




Se ia cratita de pe foc, se adauga toata faina, apoi se amesteca, folosind o lingura de lemn. Imediat ce temperatura aluatului o permite, se framanta cu mana, adaugand, la nevoie, inca 20g de faina, pana se obtine un aluat tare.


Aluatul se imparte in 5 bucati egale. Se intinde prima foaie, incercand a-i da o forma cat mai aproape de cea a unui dreptunghi. Foaia trebuie sa fie cat mai subtire.


Daca forma obtinuta nu este multumitoare, se pot taia si adauga bucati dintr-o parte in alta, suprapunand putin cele doua, dupa ce intre ele s-a aplicat un strat subtire de apa.


Foaia se transfera cu ajutorul sucitorului, pe o hartie de copt, asezata pe fundul tavii de la cuptor. Se coace 10 minute, la foc mediu, in cuptorul preincins. In acest timp se intinde urmatoarea foaie.


Odata coapta, tava se scoate din cuptor, foaia se lasa 1 minut sa se raceasca usor, apoi se transfera pe o tava, apucand foaia cu mana din doua puncte.
Foile se coc pe rand si se pastreaza suprapuse, pana in momentul adaugarii cremei.


Pentru crema, se pun la fiert laptele, grisul si coaja de lamaie. Dupa ce grisul cu lapte a clocotit cateva minute si a inceput sa se intareasca, se ia de pe foc si se lasa la racit.



Untul se mixeaza impreuna cu zaharul si sucul de lamaie. Eu am folosit 30ml de suc, dar ar fi mers si 50ml, pentru un gust mai pregnant.
Crema de unt se mixeaza cu cea de gris.
Se pun 2 linguri cu varf intr-un castron separat, iar restul de crema se cantareste.
3/5 din crema ramasa se transfera intr-un alt vas, iar in restul de 2/5 se adauga ness-ul frecat cu 1/2 lingurita apa.

Foile si cremele se suprapun astfel: foaie + 1/3 crema alba + foaie + 1/2 crema ness + foaie + 1/3 crema alba + foaie + 1/2 crema ness + foaie + 1/3 crema alba+2 linguri.




Peste crema de deasupra se presara nuca coapta si maruntita.
Prajitura se refrigereaza pentru 24h, apoi se portioneaza.


Sursa: Click Pofta Buna, aprilie 2011

3 comentarii:

  1. si mie mama imi facea ceva asemanator!foarte buna!!o zi frumoasa sa ai!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mama imi povestea cum nu prea se gaseau ingrediente variate si nici nu aveai de unde face rost de retete, decat de la rude sau prietene, asa ca te invarteai cam printre aceleasi retete. Ideea e ca in familia noastra se facuse fixatie pentru o prajitura cu foi, aproapiata de aceasta, si numai asta facea mama, iar eu preferam prajiturile cu pandispan si multa crema ... nu era deloc pe placul meu. :p O zi frumoasa si voua! Multumesc pentru vizita.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...