sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Placinta cu mere si stafide

Am primit de la tara o sacosa maaaare cu mere tomnatece, ce mi-au parfumat camara dumnezeieste, dar care, datorita metodele naturale de cultivare, au inceput sa se altereze. Prin urmare, este necesar sa le consumam cat mai rapid si, cum nu sunt deloc prezentabile, mie imi revine sarcina de a le face demne de a fi mancate.
Prima varianta: traditionala placinta cu mere rase, indesate intre doua foi de aluat, neaparat subtiri, pentru a nu altera prea mult gustul delicios al merelor tavalite prin scortisoara.
Am foarte clara in minte imaginea mamei mele pregatind aceasta placinta si, mai ales, a mainilor ei, in timp ce storceau merele rase, de sucul pe care il lasau in urma amestecarii cu zahar. Pentru ca nu puteam sa le servesc seara copiilor sucul de mere astfel rezultat, am decis sa il pastrez in placinta, amestecand merele cu pesmet. Ideea a fost foarte buna, umplutura a devenit mai ferma, iar placinta s-a putut taia usor si a fost mai aspectoasa.


INGREDIENTE ALUAT pentru tava de 20x30cm:
280g faina 000
80g zahar
un praf de sare
120g unt rece
130g smantana

UMPLUTURA:
700g mere rase (cantitate rezultata in urma razuirii)
70g stafide
100g zahar
2 lingurite suc de lamaie(optional)
1 lingurita scortisoara
120g pesmet

PREPARARE:
Pentru aluat, intr-un castron larg si mare, se amesteca ingredientele uscate (faina, zahar, sare).


Se adauga untul, se framanta cu mana pana devine asemeni aluatului sfaramicios, apoi se adauga smantana si se continua framantarea, pana se obtine o bila.


Se refrigereaza timp de 30 minute.


Intre timp se spala merele, se curata de coaja si seminte, se razuiesc pe razatoarea mare.
Se adauga zaharul, stafidele, sucul de lamaie si scortisoara, apoi se lasa de o parte.


Aluatul se imparte in doua bucati egale; fiecare se intinde pe blatul infainat, incercand a obtine doua dreptunghiuri putin mai mari decat dimensiunea tavii.


O foaie se asaza pe fundul tavii, unse anterior cu unt (peste tot).


Merele se amesteca impreuna cu pesmetul, astfel incat acesta sa absoarba tot sucul rezultat.
Umplutura se niveleaza peste foaia de aluat, apoi se acopera cu cea de a doua foaie.


Inainte de a fi introdusa in cuptorul preincins, placinta se impunge din loc in loc, cu o furculita.


Se coace 45-50 min, la foc mijlociu. Se intoarce dupa 30 minute.
Este gata atunci cand marginile foi superioare au devenit usor maronii.


Se taie cu un cutit bine ascutit, dupa ce s-a racit.

Umplutura si foile sunt indeajuns de dulci pentru a nu mai necesita clasicul adaos de zahar pudra.


Se consuma calda sau rece, mirosul este irezistibil, dar incercati sa ii rezistati. Noi am mancat jumatate cat inca era fierbinte si nu ne-a fost usor. :)

Un comentariu:

  1. si astea imi plac:D astea cu mar,cu branza,cozonacii,checurile,biscuitii in general necremoasele:D dar de facut as face continuu:P

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...