luni, 28 noiembrie 2011

Coltunasi cu gem (de post)

Dupa cum probabil s-a observat deja, in ultimele zile m-am dedicat dulciurilor de post, despre care, pana in urma cu un an, nu stiam mare lucru si unde, nici macar cu gandul, nu treceam dincolo de marii clasici: negresa, cornulete, napolitane si clatite. Intre timp lucrurile s-au schimbat, in mare parte datorita vecinilor mei, unde  m-am familiarizat cu multe retete ingenioase si substitute ale ingredientelor de dulce la care eu nu m-as fi gandit in veci.
Ideea coltunasilor cu gem a pornit tot de la ei si sunt tare fericita ca i-am incercat, pacat numai ca am pregatit prea putini, deoarece seamana foarte tare cu "galustele cu prune" ... un alt dulce de care ma leaga amintiri placute.



INGREDIENTE pentru 20 buc:
1 plic zahar vanilat
un praf de sare
200ml apa
250-280g faina 000

+100g pesmet
4 linguri ulei
50g zahar
1 lingurita scortisoara

PREPARARE:
Zaharul, sarea si apa se amesteca impreuna cu faina, adaugata treptat, pana se obtine un aluat potrivit de moale si inca putin lipicios. La nevoie se mai adauga faina.
Aluatul obtinut se lasa 15 minute sa se odihneasca, apoi se intinde foaie subtire, pe o suprafata infainata.

Intr-o oala de cel putin 3L se pune apa la fiert, impreuna cu 1/2 lingurita sare.
Din foaia de aluat, se taie cerculete cu o forma rotunda sau cu gura unui pahar larg, iar in centru fiecaruia se asaza 1/2 lingurita gem. La inceput am folosit decupatoare speciale, dar mi-am dat seama ca merge mai usor sa le presez cu furculita.


Se suprapun jumatatile fiecarui cerc de aluat, iar marginile se preseaza cu dintii unei furculite, executand o miscare de apasare si tragere usoara inspre exterior.


Pe masura ce sunt formati, coltunasii se transfera in apa, dar numai dupa ce aceasta a inceput sa fiarba.

Coltunasii sunt gata dupa 20min, dar daca sunt adaugati in apa succesiv, este bine sa ajunga la 30min inainte de a incepe sa fie scosi.


In timp ce coltunasii se fierb, pesmetul se prajeste in uleiul incins, amestecand continuu, pana devine maroniu, fara a se arde.


Tigaia cu pesmet se ia de pe foc, se adauga zaharul si scortisoara, apoi se amesteca.

Coltunasii fierti se scot din apa cu o paleta, se scurg, iar apoi se transfera in pesmetul prajit, intorcandu-se pe ambele parti.

Se consuma dupa racirea completa, avand grija la gemul din interior, care este mai cald decat aluatul.


Scuze pentru calitatea pozelor; coltunasii nu au mai apucat sa vada lumina zilei, B i-a mancat pe toti ... -2.

2 comentarii:

  1. Arata foarte bine,asa ca servesc si eu unul.Te pup!Daca-ti face placere poate ma vizitezi si tu,sa ne facem prieteni in blogosfera.M-am inscris la" Persoane interesate"

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, Dia. Ma bucur ca te-au atras. Nu stiu cum e cu blogosfera si cu prieteniile, sunt noua pe aici, dar te voi vizita cu siguranta. Multumesc pentru vizita.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...