duminică, 18 septembrie 2011

Prajitura cu gris, visine si migdale

De cand am descoperit ce gust interesant ofera grisul prajiturilor cu fructe, am cautat noi variante care sa il contina si asa am ajuns la aceasta prajitura usoara si gustoasa, pregatita rapid intr-o dimineata de duminica, in asteptarea vizitei unei prietene vechi si tare dragi. :)




INGREDIENTE pentru o tava de 20x35cm (15 portii): 300g gris
150g faina
200g zahar
1/2 plic praf de copt
1/4 lingurita sare
160g unt topit
450ml lapte
2 lingurite suc de lamaie
1/2 fiola mica esenta de migdale
1 lingura esenta de vanilie
1/2 borcan de visine in compot
migdale decojite felii

PREPARARE:
Intr-un castron se amesteca bine ingredientele uscate: gris, faina, zahar, praf de copt, sare.
Separat se amesteca cele lichide (lapte, suc de lamaie, esente), mai putin untul, care se pune la topit intr-o craticioara, pe foc mic.
Untul se adauga in amestecul lichid, putin cate putin, avand in vedere ca este fierbinte.


Compozitia uscata se incorporeaza, cu un tel, in compozitia lichida, amestecand pana nu mai sunt cocoloase. Iubesc retetele in care nu trebuie sa folosesti mixerul, ci doar sa amesteci A cu B.
Rezulta o compozitie destul de lichida, care insa in timp se va intari, deoarece, in contact cu lichidul, grisul incepe sa se umfle.




Intr-o tava unsa cu unt se pune jumatate din compozitie. Atentie la ce inseamna jumatate: eu am pus mai mult de jumatate la prima transa si apoi nu am avut indeajuns sa acopar toata suprafata tavii. :p

Deasupra se repartizeaza visinele din compot, fara samburi. Recomand compotul de visine fara samburi facut la Buftea, deoarece este cu un continut redus de zahar.


Peste visine se intinde restul de compozitie cu gris, apoi se presara migdalele felii.
De data asta am folosit migdale gata decojite si feliate (cumparate din Italia, din pacate la noi nu se gasesc). In lipsa, se procedeaza ASA.


Prajitura se coace 30-35min in cuptorul preincalzit, la foc mijlociu.
Este gata cand marginile prajiturii au inceput sa se coloreze in maroniu.


Se lasa la racit, iar apoi se taie. Se consuma rece, altfel untul cald din compozitie o va face usor gretoasa.

2 comentarii:

  1. ce bine arata!e buna?as face-o daca e buna..

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai buna e cea cu gris si mere, sincer, pentru ca rezista mai multe zile. Aceasta, fiind doar cu visine, care nu sunt foarte suculente, a devenit cam uscata a doua zi, dar in prima zi a fost foarte gustoasa.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...