marți, 2 august 2011

Tarta rustica, impanata cu mure si coacaze

Dupa cum v-am mai spus, curtea noastra adaposteste 3 tufe mari cu mure, care acum sunt pline de rod. Din pacate, piticii nostri nu vor sa le manance in stare proaspata, asa ca trebuie sa le includ in diverse preparate dulci si ... ce rau imi pare mie ;)
Deoarece stiam ca murele vor lasa mult suc, tarta trebuia sa fie din cele "acoperite" pentru a nu curge, asa ca am ales sa incerc varianta taraneasca, prin prezenta malaiului in aluat si prin aspectul sau brut.



INGREDIENTE ALUAT pentru 8 persoane:
300g faina 000
80g zahar
40g malai
un praf de sare
150g unt rece cubulete
50ml lapte
1 lingurita suc de lamaie

UMPLUTURA:
300g mure
100g coacaze
80g zahar
20g amidon alimentar (sau faina)
1 lingura malai

DECOR:
1 ou mic, batut
2 linguri zahar brun

PREPARARE:
Laptele se amesteca impreuna cu sucul de lamaie si se lasa deoparte.
Intr-un castron larg se amesteca faina, malaiul, zaharul si sarea, apoi se adauga untul rece taiat cubulete.


Cu o spatula se preseaza untul pentru a se rupe bucatele cat mai mici si a se ingloba in ingredientele uscate, capatand un aspect faramicios.


Se adauga laptele si se framanta un aluat compact. Acesta se acopera in folie alimentara si se refrigereaza 30min.


Fructele spalate si scurse de apa se asaza intr-un castron inalt, se acopera cu zahar si amidon. Pentru ca zaharul si amidonul sa acopere fructele, dar acestea sa nu se storceasca, se amesteca prin miscarea castronului, nu cu ajutorul lingurii.


Aluatul se intinde cu sucitorul pe un prosop acoperit cu faina, incercand a i se da o forma cat mai rotunda.
Cu ajutorul sucitorului, se transfera aluatul in tava acoperita cu hartie de copt.


Partea din mijloc a foii de aluat se acopera cu malai, lasandu-se de jur imprejur un spatiu de aprox. 3cm.



Peste malai se asaza fructele, apoi acestea se acopera din 5 miscari, cu marginile aluatului. Daca, in unele locuri, marginea este prea lata, surplusul de aluat se indeparteaza.


Marginea tartei se unge cu ou batut, apoi se presara cu zahar brun.


Tarta se coace in cuptorul preincins, la foc mai marisor in primele 20min, ca sa se rumeneasca aluatul, apoi la foc mediu in urmatoarele 15 min.
Este gata atunci cand zeama lasata de fructe clocoteste, iar aluatul capata o culoare aurie.


Cu ajutorul hartiei de copt se trasfera pe un grilaj si se lasa la racit.
Se poate consuma si cat timp este inca usor calduta, cu grija la zeama, pe care fructele au lasat-o din belsug.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...