duminică, 1 mai 2011

Tort cu jeleu de fructe de padure

De 1 Mai asteptam cativa prieteni sa vina la gratar si cum gratare facem aproape la fiecare sfarsit de saptamana, am decis sa incununez ocazia speciala cu un tort ... un tort racoritor pe care doream de mult timp sa il incerc.
Din pacate pentru mine, aseara am adormit odata cu copiii, iar la 23:45 cand m-am trezit mi-a fost destul de greu sa ma mobilizez si sa ma apuc de treaba. Cred ca daca nu aveam fructele de padure lasate la decongelat si ouale pe masa (ca sa ajunga la temperatura camerei) nu reuseam sa ma smulg din pat. In final mi-a parut bine ca am facut-o, rezultatul a fost uimitor, gust si aspect de nota 10:



INGREDIENTE pt o tava cu diametru de 26cm:
BLAT:
5 galbenusuri
100g zahar pudra (sitat)
3 albusuri mici
100g faina pentru prajituri (sitata)

JELEU:
350g fructe de padure
50g zahar
2 lingurite suc de lamaie
1 plic gelatina

SIROP:
100g zahar
100ml apa
50g fructe de padure
1 lingurita esenta de rom

CREMA:
150g fructe de padure
1 plic gelatina
80ml suc de portocale
110g zahar
250g mascarpone
500g frisca

PREPARARE:
1. BLAT
Se bat albusurile spuma tare, se adauga 50g zahar pudra si se bat din nou pana ajung la o consistenta tare.
Separat se bat si galbenusurile cu 50g zahar pudra, iar apoi cele doua compozitii se combina, amestecand de jos in sus, cu ajutorul unei spatule.
La final, se inglobeaza usor si faina sitata.
Compozitia se toarna intr-o forma de tort al carui fund a fost acoperit cu hartie de copt, iar marginile au fost unse cu unt (1-2 cm inaltime).
Se coace in cuptorul preincins, la foc mic, timp de 20min.


Dupa ce s-a racit se scoate din forma si se taie pe jumatate, pe orizontala.

Aceasta este cea mai buna reteta de blat pandispan pe care am facut-o pana acum. Blatul iese extrem de pufos!

2. JELEU
Se lasa gelatina la inmuiat in 100ml apa rece, pentru 5 minute, apoi se dizolva pe aragaz, la foc mic.
Fructele de padure se paseaza si se mixeaza cu zaharul si sucul de lamaie.
Gelatina dizolvata se amesteca impreuna cu doua linguri de piure de fructe, apoi cu restul.
Se acopera cu folie alimentara forma de tort folosita pentru prepararea blatului (care intre timp s-a racit cat sa fie scos din forma, dar nu si pentru a fi taiat), se toarna compozitia pentru jeleu si se niveleaza.


Forma se acopera cu folie alimentara, pentru ca jeleul sa nu imprumute din multitudinea de mirosuri ce se pot gasi intr-un congelator.
Forma se da la congelator pentru 1 ora. Aveti grija din timp sa aveti loc in congelator pentru ceva asa de mare. Eu m-am trezit nevoita sa reorganizez congelatorul la ora 1 noaptea.

3. SIROP
Zaharul si apa se dau in fiert. Se adauga piureul de fructe si esenta de rom, apoi se lasa la racit.

4. CREMA
Gelatina se lasa la inmuiat in 100ml apa, apoi se dizolva pe aragaz, la foc mic.
Sucul de portocale si zaharul se dau in fiert.
Fructele se paseaza, se lasa sa se aseze sucul, apoi se scurg. Sucul obtinut se poate turna in siropul preparat anterior.
Siropul de portocale si apoi gelatina dizolvata se inglobeaza in mascarpone, apoi se adauga frisca batuta (eventual si cu 2 pliculete de intaritor).
La final se adauga piureul de fructe si se amesteca bine cu o spatula. Compozitia este destul de legata, nu la fel de lichida ca la alte creme cu mascarpone postate pe blog.


SFAT PENTRU DECORARE:
Daca se doreste a da tortului un aspect marmorat, in acest punct se pastreaza o cana mare de crema alba, de dinainte de a adauga piureul de fructe.

5.MONTARE TORT
Jeleul se scoate din congelator si cu ajutorul foliei in care a fost imbracat se scoate si din forma, pentru a o lasa libera pentru montarea tortului.
Pe fundul formei se aseaza una din jumatatile de blat, apoi se insiropeaza cu ajutorul unei linguri.


Cu mare grija si cu rapiditate se rastoarna jeleul peste blat. Daca nu a nimerit fix in centrul blatului, se incearca reasezarea lui cu ajutorul a doua spatule mari. Atentie, posibil sa se rupa. Chemati membrii familiei in ajutor.
... saaaau se taie jeleul in sferturi si se asaza pe bucati.


In poza se vede cum eu am folosit o forma de tort mai mica pentru jeleu, pentru ca nu am avut fructe pentru a umple o forma egala cu diametrul blatului.

Peste jeleu se toarna jumatate din crema, se asaza cea de-a doua jumatate de blat si se insiropeaza.

Daca s-a optat pentru un aspect marmorat, peste blat se toarna restul de crema cu fructe, apoi din loc in loc se toarna si cea alba. Cu ajutorul unei furculite amestecati cele doua creme, cu grija a nu se atinge blatul de dedesubt si a nu amesteca incat sa se elimine contrastul alb/rosu.
Din pacate ideea cu marmoratul mi-a venit prea tarziu sa o mai pot pune in aplicare. Mi-ar fi prins tare bine, mai ales ca nu am apucat sa mai decorez tortul in niciun fel, deoarece o parte din invitati se pregatea sa plece.

Dupa ce tortul a fost montat, forma se acopera cu folie alimentara si se da la frigider pana a doua zi sau cel putin 3 ore.


... apoi se savureaza alaturi de prieteni dragi ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...