marți, 17 mai 2011

Prajitura cu crema de zahar ars

Zilele trecute am primit de la tara un numar foarte mare de oua si, cum nu am reusi sa le mancam in timp util, primul gand a fost sa fac ceva la care pofteam de mult ... crema de zahar ars. Conditionata de cateva preferinte ale membrilor familiei (B nu mananca pentru ca e prea dulce, A nu reactioneaza bine la produsele ce contin mult lapte), am modificat reteta originala si a iesit un dulce mai special. Nu eram hotarata la ce categorie sa il includ - prajitura sau tort; dupa forma rotunda ar fi tort, dar dupa gradul de complexitate i-am zis prajitura.



INGREDIENTE CREMA DE ZAHAR ARS:
200g zahar (pentru zahar ars)
8 oua
100-150g zahar
300ml lapte
1 plic zahar vanilat

PANDISPAN:
4 oua
100g zahar
1 plic zahar vanilat
1 lingura suc de lamaie
100g faina

PREPARARE CREMA:
Zaharul (200g) se pune pe fundul unei oale inalta (24cm diametru), care apoi se pune pe aragaz, la foc mic.
In momentul in care se observa un punct in care zaharul a inceput sa se topeasca acolo se amesteca, atragand zaharul din jur, pana la topirea intregii cantitati.


Cand zaharul este complet topit, prin rotirea oalei, se acopera fundul si peretii acesteia, apoi se lasa la racit.

Zaharul tos si cel vanilat se amesteca impreuna cu ouale, apoi se adauga laptele rece sau caldut.
Compozitia se toarna in oala acoperita cu zahar ars si se coace 30min, la foc mic.
Deoarece nu dorim sa se formeze acel sirop de zahar ars specific desertului "Crema cu zahar ars", la copt nu este nevoie a se introduce oala intr-o alta oala cu apa (in bain-marie).

PANDISPAN:
Galbenusurile se mixeaza impreuna cu 1/2 din zaharul tos, sucul de lamaie, pliculetul de zahar vanilat si 1/2 din faina (cernuta in vasul in care se amesteca).
Separat se bat spuma tare albusurile, impreuna cu restul de zahar si un praf de sare.
Cand s-a intarit compozitia de albusuri se toarna peste cea cu galbenusuri, amestecandu-se cu ajutorul unei linguri sau spatule.
Se adauga si restul de faina cernuta.


Compozitia de pandispan se toarna peste crema de oua, care intre timp s-a intarit indeajuns cat sa poata suporta greutatea pandispanului, fara sa se amestece cu acesta.




Prajitura se mai da la cuptor 30min, la foc mic, cat sa se coaca pandispanul. Este gata atunci cand trece "testul scobitorii".


Se rastoarna pe un platou imediat ce este scoasa din cuptor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...