sâmbătă, 16 aprilie 2011

Tort cu bezea si crema de biscuiti

Acest tort este tare atipic, pentru inceput, deoarece nu are obisnuitul strat de crema, cel putin nu inainte de a-l introduce in cuptor la copt; apoi, nu e nevoie sa coci blatul separat si apoi sa intinzi crema. In poza pare un tort obisnuit, dar in realitate este special... si rapid.



INGREDIENTE pentru o forma cu diametrul de 22cm:
"CREMA"
150g biscuiti digestivi/cacao
50g nuci macinate mare
50g zahar brun
5g cacao/ness
1/2 lingurita scortisoara
50g unt rece
BLAT:
150g unt moale
50-100g zahar
2 oua (100g)
1 lingurita esenta vanilie
200g faina pentru prajituri
1 lingurita praf de copt
150g iaurt simplu sau cremos
BEZEA (optional):
2 albusuri
110g zahar
1 lingurita zeama de lamaie

PREPARARE:
1. Intr-un castron, se amesteca biscuitii zdrobiti, nuca macinata, zaharul, scortisoara si ness-ul/cacaoa. Se adauga untul rece si se incorporeaza framantand cu mana. Se lasa de o parte.
2. Faina se cerne impreuna cu praful de copt.
Untul se mixeaza cu zaharul tos pana cand devine cremos. Se adauga esenta si sarea.
Ouale se adauga pe rand, amestecand dupa fiecare.
Cu o spatula se incorporeaza faina. In acest stadiu aluatul va fi destul de tare si ferm.
Iaurtul se adauga in 4-5 transe, amestecand bine de fiecare data. Datorita iaurtului aluatul va deveni cremos si va capata o consistenta usor lichida, dar putin mai groasa decat la blatul pandispan.
3. Se acopera cu hartie de copt fundul unei tavi de tort, iar peretii detasabili ai acesteia se ung cu unt.
Pe fundul tavii se intinde 1/3 din compozitia cu biscuiti si se preseaza de acesta cu ajutorul unei linguri.
Se adauga 1/2 din aluat, urmat de inca o treime din compozitia cu biscuiti. Aceasta actiune se repeta de 2 ori, ultimul strat de deasupra fiind din biscuiti.
Compozitia pentru "aluat" va fi intinsa in strat destul de subtire, dar la copt va deveni de 3 ori mai groasa. Am pus "aluat" intre ghilimele, deoarece dupa copt devine, in mod surprinzator, cremos.

Daca se doreste un tort mai dulce, se poate adauga si un strat de bezea, obtinut astfel:
4. Zaharul, zeama de lamaie si un ou din cele 2 se mixeaza 2 minute, apoi se adauga si cel de-al doilea ou, mixand cel putin 6 minute sau pana cand compozitia sta ferma pe tel atunci cand acesta este intors in sus.
Bezeaua se intinde peste tort, se niveleaza si se decoreaza cu fulgi de ciocolata.

Tortul se coace 35-40min la foc mediu (170C).
Se lasa sa se raceasca 30 minute in cuptor, apoi se indeparteaza peretii tavii. Nu este nevoie a trece un cutit de jur imprejurul tortului.
Tortul poate fi pastrat la temperatura camerei. Daca este patrat la frigider, inainte de a fi servit asteptati sa ajunga la temperatura camerei, deoarece stand la frigider se intareste untul din compozitie.

2 comentarii:

  1. Foarte bun, Ruxy. Mie nu mi-a iesit bezeaua, dar am dat vina pe scula cu care am mixat:)in rest mi-a iesit exact ca in poza :) pupici
    LauraC

    RăspundețiȘtergere
  2. Laura, trebuie sa fie de la aparatura. Eu am facut prajitura asta cand eram inca novice si nu aveam rabdare sa bat destul ouale, deci mi-a iesit cam la plezneala. De bun a fost bun, daaaaa?! Pupici

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...